Het Praktijklab
Wie Wat Waar?
Het Praktijklab is een leeronderneming binnen de school. Gerund voor, door en met studenten. Zij leren hoe het is om met echte klanten te werken aan opdrachten en projecten. Studenten worden begeleid door praktijkcoaches. Dit zijn docenten van het ROC en ondernemers uit de regio.
De praktijkcoaches en ondernemers brengen projecten en opdrachten in waar de studenten mee aan de slag gaan. Maar studenten worden ook gestimuleerd om zelf eigen opdrachten te werven voor het Praktijklab.
Recent Afgeronde Projecten
Ondernemerschap & ondernemendheid
Een goed idee. De motivatie om het te realiseren. En gaan voor het resultaat. Daar draait het om in het Praktijklab. Studenten werken aan echte opdrachten van bedrijven en instellingen in de regio. Zo leren ze al in een vroegtijdig stadium tijdens de opleiding wat het is om met klanten te werken. Dat vraagt om een ondernemende instelling. Plannen, organiseren. De zaken goed voorbereiden en afspraken nakomen.
Bouwen aan een netwerk
Klanten verrassen, door net dat stukje extra te geven. Het gaat om de simpele dingen zoals ‘ zeggen wat je doet en doen wat je zegt’. Studenten krijgen binnen het Praktijklab al in het eerste jaar de kans zich te profileren naar bedrijven in de regio. Zo bouwen ze al meteen aan hun portfolio en aan hun netwerk.
Het Idee
Ondernemen begint bij een idee. Een plan. Een gat in de markt. Een kans waarvan je je afvraagt waarom niemand anders die nog gezien heeft.
Dan komt het aan op motivatie. De drive en passie om je idee of plan te realiseren. Dat vraagt vasthoudendheid, en werkelijk geloof in je idee. En in jezelf.
Uiteindelijk gaat het erom: Kun je je blijven focussen op het doel?vastbijten? Ook als het taai wordt? Ondernemers willen dingen realiseren. Uiteindelijk gaat het om het resultaat.
Projectmatig werken, hoe werkt dat?
Bij het werken met opdrachten van klanten ‘op afstand’ is het heel belangrijk dat studenten leren om projectmatig te werken. Binnen het Praktijklab maken wij gebruik van WISP (working in small projects) project management methode. Deze methode is pragmatisch ingestoken en bedoeld als middel om projecten binnen de tijd tot een goed resultaat te brengen. Studenten leren hoe het is om in een projectteam te werken, verwachtingen van de opdrachtgever en teamleden te managen en om te gaan met escalaties en tijdsdruk.
De WISP methode is door TPG-Academy ontwikkeld en wordt met succes toegepast in ontwikkelingsprojecten.
Partners
Rabobank West Betuwe
Rabobank West Betuwe onderkent het belang van goed praktijkonderwijs. De ledenraad steunt het Praktijklab met een bijdrage uit het Coöperatief Stimuleringsfonds. De bijdrage uit het fonds wordt gebruikt om de organisatie van het Praktijklab te versterken en om deelname van meer opleidingen van ROC Rivor mogelijk te maken.
Actief in regio Rivierenland, in uw omgeving. Samen met onze leden en klanten. Dat is de Rabobank. Vind hier praktische informatie over de dienstverlening van Rabobank West Betuwe en maak kennis met verschillende lokale initiatieven.